Daglig leder

Anne Kari Skjørdal

Tel: 413 06 984

annekari@oslofjordenfruktogbaer.no

Prosjektassistent

Ingunn Haldorsen Sømme

Tel: 909 77 036

fmveihs@fylkesmannen.no

© 2019

Norske Jordbær

SMAKEN AV FERSKE, SOLMODNE JORDBÆR

En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene førte til de store, sterktduftende og saftige jordbærene slik vi kjenner dem i dag. En videreutvikling av planten har ført til tusenvis av forskjellige jordbærvarianter for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i dyrkerlandet, smaksegenskaper, størrelse og holdbarhet. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

EGENSKAPER

Jordbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

KVALITETSKRAV

Jordbær skal være tørre, friske, hele og blanke uten antydning til trykkskader og råteangrep. De bør ha utviklet en god og jevn farge, og bør ha stilken og begerbladene på plass. Det forekommer store variasjoner i form og størrelse mellom de forskjellige variantene, men alle bærene i samme kurv bør være noenlunde jevne.

LAGRING

Jordbær har meget kort holdbarhet, og egner seg ikke til oppbevaring over flere dager. Da bør de fryses.

JORDBÆRSORTER

KORONA

SONATA

FLORENCE

POLKA

FRIDA

SENGA SENGANA


ZEFYR


HONEOYE

RUMBA

SAGA

MALWINA

NOBEL