Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.

Kilde: Frukt.no

Om plommer

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer. Plomme er rund eller oval i formen og størrelsen kan variere fra sort til sort, de største kan bli på størrelse med et lite eple. Frukten har et tynt spiselig skall og fargen varierer mellom gul, rød, blå eller sjatteringer av disse. Plomme har en stor stein i midten. Hos noen plommevarianter henger fruktkjøttet fast i steinen, mens andre sorter slipper steinen lett. Fruktkjøttet er saftig og aromatisk.

 

Bruksområde

Plomme spises naturell og kan også brukes til sylting, i paier og bakverk.

 

Egenskaper

Plomme har lavt fettinnhold og høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Plommen skal være hel, uten sprekker, mørke flekker eller annen skade. Frukten skal være tørr og skallet glatt. Plommen skal være uten støtskader og mugg. For at smaken skal være best, må frukten ikke være høstet for tidlig.

 

Lagring

0 - 4°C

Holdbarhet på plomme avhenger av hvor frukten er i modningsprosessen. Moden plomme har meget kort holdbarhet. Er plommen mindre moden er holdbarheten lengre.

Slik får du store og søte plommer

Hemmeligheten bak søte plommer

Hageentusiasmen er ofte størst på våren. Utover sommeren tar mange litt mer pause. Men det er nettopp nå de magiske knipeøvelsene må starte. – Det er slett ikke sikkert du trenger å skifte ut treet ditt, sier professor emeritus Finn Måge ved NMBU. Han har levd og åndet for fruktdyrking i en mannsalder. Nå vil han gjerne gi andre råd om hvordan du kan få deg en skikkelig overraskelse til høsten. 

 

Les her om hemmeligheten bak det å dyrke store søte plommer.